teisipäev, 24. juuni 2014

Valdek Kiiver - Eestlane, su mehemeel...

Valimik kangelaslugusid.
Möödunud sajandi neljakümnendad aastad olid Eestile rasked. Nõukogude okupatsiooni alla langenud rahva kallal asusid tööle NKVD surmaveskid. Sõja puhkedes sunniti tuhanded noored mehed mobilisatsiooni korras Punaarmeesse. 

Kuid tegelikult paigutati neist enamik hoopis loomavaguneisse ja tuhandete noorte meeste teekond lõppes kuulsusetult Siberi sunnitöölaagreis. 
Oma elu peale ei saanud tollal keegi kindel olla. Kuid siiski leidus ka neil hirmsatel aegadel julgeid inimesi, kes ei lasknud ennast lambaina tapale viia, vaid kes võtsid olukorda mõistes oma saatuse otsustavalt enda kätte. Ning just tänu oma meelekindlusele õnnestuski neist paljudel ka ellu jääda. 

Käesolev raamat toobki ajaloo hämarusest lugejate ette hulga dramaatilisi lugusid, mis ületavad kaugelt ka kõige põnevamaid väljamõeldud seiklusjutte. Kõik alljärgnevad kangelaslikud, lausa uskumatudki lood on kunagi tõesti aset leidnud ja neis on osalenud reaalsed inimesed. Ja eks kinnita see vägagi üheselt, kui pisut parafraseerida vabadussõdalaste kunagist lipulaulu „Eestimaa, su mehemeel...", et nii kaua, kui leidub selliseid inimesi, kellest käesolevas raamatus juttu tuleb, ei võida meid keegi. 
Olgu nende möödunud aegadel elanud kaasmaalaste erakordne vaprus eeskujuks kõikidele põlvedele.